Így járhatsz, ha rossz helyen iszol alkoholt a V4-es fővárosok valamelyikében

Létrehozás: 07/11/2017 - 21:06
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Tombol a nyár, ilyenkor mi mást tehetne a tősgyökeres fővárosi ember, mint, hogy keres magának egy jó kiülős helyet a betondzsungelben. Legyen az Prága, Budapest, Varsó, esetleg Pozsony, a cél mindenhol ugyanaz: az ember szeretné jól érezni magát.

 

Ugyanakkor sokakat zavarnak az est csendjét felverő részeg tinik, és a kisboltoknál, buszmegállókban, parkokban italozó férfiak és nők. Pláne, amit maguk után hagynak. Lehet vajon igazságot tenni?

Hasonló problémák és közös megoldások
Az integrációk mindenkori célja, hogy elősegítse a stabilitás fenntartását. Kicsit távolabbról nézve a Visegrádi Együttműködés a kulcsa szűkebb térségünk, Közép-Európa modernizálásának, és a közös érdekérvényesítésnek az Európai Unióban. Az egy régióba tartozó országok általában hasonló problémákkal küzdenek, hasonló kérdésekre kell válaszokat adniuk. A köztéri alkoholfogyasztás ugyan szinte jelentéktelen problémának tűnhet, még is az ördög a részletekben lakozik. Ha szabadabb a buli, nehezebb a rendtartás. Mi tagadás, ahol egy 2-3 fős társaság megiszik pár sört, ott a hangerő is emelkedik. Ezért a dolog érthető: ha mindenhol kedvére sörözhetne és borozhatna bárki, akkor a belvárosi bulinegyedek mérete (ahol egyébként szintén tilos a vendéglátóhelyek teraszain kívül az utcai alkoholizálás) sokszorosa lenne a jelenleginek és a lakók joggal lennének felháborodva a folyamatos hangoskodás miatt.

Ezen kívül az utcai tivornyák után hátramaradó szemét, és a rendszeresnek mondható utcai vizelések nyomai joggal teszik próbára a lakók türelmét. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, a különböző vendéglátóhelyek és teraszaik relatíve magasabb árait, véges befogadóképességét, és esetleges rövidebb nyitvatartását. Egyébként pedig, valljuk be: kevesen vagyunk, akik ne próbálták volna ki a “ másik oldalt” is, ha úgy hozta az élet. Ennek a fajta szórakozásnak is megvan a maga előnye, épp úgy, mint ahogyan a hátránya is. Nem célunk megmondani a rengeteg pro és kontra érv között, hol van az igazság, de a legújabb prágai szigorítás helyettünk is eldönteni látszik a kérdést.

Júliustól szigorítások Prágában
Prágában 2008 óta tilos a közterületen történő alkoholfogyasztás, de idén július 1-től a tetten ért italozókra kiszabott pénzbírság a duplájára emelkedik. Egész pontosan 10.000 cseh korona lett a büntetés, ami körülbelül 118.000 forintnak megfelelő összeg. Érdekességként, Magyarországon a helyszíni bírság összege 5 és 50 ezer forint között mozog, Pozsonyban kevésbé szigorú 33 euro, vagyis megközelítőleg 11.000 forint, Varsóban pedig meghaladhatja a 100 zlotyt, átszámítva több, mint 7000 forintot.

Összességében több, mint 800 hely - beleértve számos utcát, teret, üzleti központokat, és a parkok, iskolák, buszmegállók, kórházak közvetlen környezetét - került betiltásra. A legtöbb kerület érintett, főleg a turisták által kedvelt centrum, de a jövőben további megszorítások is tervben vannak. A tiltás fentebb említett zajos viselkedés, a rendetlen utcák, és a hajléktalanok ellen lép életbe, melynek sikerességében a kocsmáknak és boltoknak is külön szerepet szánnak.

Az üzletekben például nem szabad nyitott söröket, vagy borokat kiadni a vásárlóknak, ezzel is nehezítve egy kicsit a dolgukat. A talponállókban pedig a dohányzó vendégeknek át kell sétálniuk a távolabbi járdára cigarettázni, így tartva vissza őket az üvegpoharak kihordásától az utcára. A város vezetése eredményeket vár a szigorításoktól, és határozott kívánságát ezentúl utcatáblákon is olvashatják, így többé nem lehet kifogás, hogy nem tudtak a tiltásról az arra járók. Mindent összevetve: annak ellenére, hogy egyszerűbbnek, és olcsóbbank hat, “utcázni” végül is drágább lehet, mint beülni valahova.

Színes: 

A szerzőről

Vermes Zita