Így lehet egészségesebb és biztonságosabb az iskolakezdés

Létrehozás: 08/31/2020 - 17:12
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Jelen állás szerint minden általános iskolában megkezdődhet szeptember elsején a tanítás.

 

Éppen ezért az első becsöngetésig tartó időszakot, sok szülő tanszer és egyéb más nélkülözhetetlen kellékek és eszközök vásárlásával tölti. „Sokan ilyenkor gondoskodnak a megfelelő kulacs beszerzéséről is, hiszen a koronavírusra való tekintettel most kiemelten fontos, hogy a gyerekek saját kulacsból igyanak. Ily módon ugyanis csökkenthető a fertőzésveszély”– hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. 

De mit tehetnek a szülők, hogy az iskolaidőben is megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot fogyasszanak? “Kialakíthatjuk gyermekeinkben a víz szeretetét, azonban, ha nem tudunk mellettük lenni, mint például az iskolában, akkor akár más, kevésbé egészséges üdítőkre eshet a választásuk” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. 

A gyermekek hajlamosak megunni a csapvizet, ezért szívesebben fogyasztják a cukros üdítőket. Sajnos azonban ezek hozzájárulhatnak a gyors testtömeg gyarapodáshoz: fél liter cukros üdítőben megközelítőleg 10 teáskanálnyi cukor van. Sok szülő számára dilemmát okoz, hogy mit adjon gyermekének, de nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt, hiszen az uzsonna mellé biztosított üdítőnek nem csak egészségesnek, hanem finomnak is kell lennie. A csapvízből készített, alacsony cukortartalmú szörppel kevert frissítő ugyanakkor jó választás lehet, mert a csapvíz számít a legellenőrzöttebb élelmiszernek. 

Mégis lehetnek olyanok, akik tartanak a csapvíz-fogyasztásától, mert félnek attól, hogy az ivóvízbe koronavírus kerülhet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása* szerint a vírust egyetlen vizsgálat sem mutatta ki ivóvízben, felszín alatti vagy felszíni vízben, vagyis az ivóvízzel való terjedés kockázata rendkívül csekély. Mindez annak is köszönhető, hogy a hagyományos ivóvízkezelő technológiák (szűrés, fertőtlenítés) elpusztítják a SARS-CoV-2 vírust, amely burkos vírusként érzékeny az egészségügyi határérték alatt adagolt (0,2-0,5 mg/l  klór) és más oxidáló fertőtlenítőszerekre, valamint az UV kezelésre is. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ezért mindenképpen el kell kerülni azt, hogy olyan palackból fogyasszunk vizet, amelyet velünk nem egy háztartásban élő használ. 

Az újratölthető, hordozható kulacsok terén a SodaStream a „My Only Bottle” palackot ajánlja, ami nevéből adódóan egy személyes használtra szánt kulacs. Ez a 0,6 literes palack csuklópánttal van ellátva a könnyebb hordozhatóság érdekében. „Mivel tritánból készült, ezért kiemelkedő nyomásállósággal rendelkezik, így otthoni szódavízkészítésre is használható és ebben az esetben több ezer PET-palack használata helyettesíthető vele”– hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette: ez a kulacs BPA-mentes, így gyerekek is használhatják, emellett mosogatógépben is elmosható, ami nagyban megkönnyíti a fertőtlenítését. 

Egy saját ivókulacs vitathatatlan előnye, hogy mindig magunk mellett tarthatjuk és biztosak lehetünk benne, hogy nem érintkezik vele más. Ráadásul ezzel a Földnek is jót tehetünk, hiszen nem termelünk felesleges hulladékot az egyszerhasználatos poharakkal és palackokkal.

 

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.