Kompresszor olaj: minden, amit tudni kell

Létrehozás: 09/11/2016 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A kompresszor a légkondicionáló berendezés szíve, amely kritikus feladatot lát el. Ha nem működik, akkor a légkondicionáló tönkremegy, meghibásodása pedig javítása költséges és munkaigényes.

 

A kompresszorok meghibásodásával kapcsolatos okok feltárása létfontosságú a szervizek és üzemben tartók számára. A telepítés és karbantartás során elkövetett leggyakoribb hiba a nem megfelelő kompresszor-olaj használata, mely a lehető legkönnyebben elkerülhető. A DENSO bemutatja, hogyan kerülhetők el ezek az egyszerű, ám költséges hibák.

A kompresszor olaj a kompresszor mozgó részeit keni és hűti, emellett vékony filmet képez a henger és a dugattyúk között. Ezért az olajnak a helyes kenési teljesítménnyel, viszkozitással és a hűtőközeggel való keveredési képességgel kell rendelkeznie. A DENSO klíma-kompresszorokra vonatkozó garanciális igénybejelentései azt mutatják, hogy az esetek 25%-ában a szervizek nem megfelelő PAG-olajat használtak. A nem megfelelő olajok – mint pl. univerzális olajok vagy keverékek – használata elkerülhetetlenül bemaródáshoz és károsodáshoz vezet és ez a klíma kompresszorok meghibásodásának második leggyakoribb oka.

Vigyázni kell az univerzális olajokkal!
A szervizek által gyakran előnyben részesített univerzális PAO-olajok, a PAG-olajokhoz képest eltérő kenési teljesítménnyel és viszkozitással, valamint a hűtőközeggel való alacsonyabb keveredési képességgel rendelkeznek. Az eltérő viszkozitás vékonyabb filmréteget eredményez a henger és a dugattyúk között, a hűtőközeggel való alacsonyabb keveredési képesség pedig az olaj elégtelen keringését okozza, ezáltal csökkenti a kompresszor kenését és hűtését. Ez a kompresszor bemaródásához vezet és megrövidíti a kompresszor élettartamát. A helyes olajtípus azonosításához célszerű a kompresszor azonosító címkéjére hivatkozni, amelyeket a kompresszor hátsó részén, vagy az oldalán találunk. Esetenként ez eltérhet a jármű specifikációitól, ezért mindig ellenőrizni kell a kocsi gyártójának adatait. 

Megfelelő mennyiségű olajat
A szabályos rendszerekhez szükséges olajmennyiség a kompresszor típusától és a rendszer tervezésétől függ. Mind a túl sok, mind pedig a túl kevés olaj csökkenti a kompresszor élettartamát és kedvezőtlenül befolyásolja a rendszer hűtési teljesítményét.  Éppen ezért fontos, hogy az olajat a klíma szervizállomáson engedjék le és pontosan megmérjék a térfogatát. A leengedett térfogatot kell hozzáadni a hűtőkörhöz, amikor feltöltik a hűtőközeggel. A régi kompresszor eltávolítása után le kell engedni az olajat a kompresszorból és meg kell mérni a mennyiséget. Ezt követően ellenőrizni kell a kompresszor telepítési útmutatóját a megfelelő olajleengedési eljáráshoz. 

Telepítési javaslatok                                   
Ha a rendszert hűtőközeggel átmosták: A helyes olajmennyiséggel feltöltve szállított eredeti DENSO kompresszorokat azonnal fel lehet szerelni. Ilyenkor alaposan át kell forgatni kompresszort, mert így egyenletesen tud eloszlani az olaj. Ezzel elkerülhető az esetleges károsodás a kompresszor mozgásának kezdetekor vagy üzembe helyezéskor. 

Bizonyos alkalmazásokhoz szükség lehet olaj hozzáadására: Például ha az egyes párologtató és a kettős párologtató körök egy és ugyanazon alkatrészszámmal rendelkeznek, vagy ha az új kompresszor olajmennyisége eltér a jármű specifikációban megjelölttől. Mindig ellenőrizni kell a gépjármű gyártójának adatait a megfelelő olajmennyiség biztosítása érdekében! Soha ne adagoljunk olajat közvetlenül a kompresszorba, helyette inkább a kondenzátorba, a szárító tartályba vagy a második párologtató körbe öntsük!

Az eredeti klíma kompresszor berendezések globális piacán való 40%-os részesedésével a DENSO vezető szerepet tölt be a világpiacon. A DENSO cserealkatrész kompresszorai 100%-ban eredeti alkatrészek garantált illeszkedéssel, amellyel „biztosra mehet”, és amelyek állandó légkondicionálást biztosítanak, álló jármű esetén is, sokkal kellemesebbé téve az utastér levegőjét. 

 

Tech: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.