Lengyelország büntetné a pedofília nyilvános népszerűsítését

Létrehozás: 11/14/2019 - 21:52
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Határozottan cáfolták csütörtökön a lengyel kormánypárt európai parlamenti (EP) képviselői, hogy a kormány az iskolai szexuális felvilágosítás kriminalizálására készülne, amely szándékot az uniós testület aznapi állásfoglalásában elítélt.

 

Az EP plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában bírálta, hogy Lengyelországban bűncselekménnyé nyilvánítanák a kiskorúak szexuális felvilágosítását. A lengyel büntetőjogi kódexnek az EP által kifogásolt törvénymódosítási tervezete egy, parlamenti vitára bocsátott, Stop pedofília nevű, több mint 260 ezer aláírással támogatott állampolgári kezdeményezés. Ez szabadságvesztéssel büntetné a pedofília nyilvános népszerűsítését, valamint a gyermekek "aktív nemi életének nyilvános támogatását", többek között akkor, ha ezt valaki hivatásos pedagógusként teszi.

Lengyelországi források szerint a brüsszeli állásfoglalást Robert Biedron lengyel EP-képviselő, melegjogi aktivista, a lengyel parlamentben is képviselt Tavasz balliberális párt alapítója kezdeményezte. Az állásfoglalás úgy értelmezi a lengyel állampolgári törvénymódosítási indítványt, hogy az akár hároméves börtönbüntetéssel is sújthatná a kiskorúaknak szexuális felvilágosító órát tartó pedagógusokat. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselői manipulációnak minősítették a csütörtöki brüsszeli állásfoglalást. Beata Mazurek, a PiS volt szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a bírált kezdeményezés nem kormánytervezet.

Ryszard Legutko filozófiaprofesszor, az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójának társelnöke kijelentette: az állásfoglalással az Európai Unió (EU) újabb hatásköröket próbál elvenni a tagállamoktól. "Az EU-nak semmi köze ahhoz, milyen módon tartanak egyes országokban szexuális felvilágosítást" - húzta alá. Anna Zalewska, aki lengyel oktatási miniszter volt, mielőtt EP-képviselővé választották volna, rámutatott: a lengyelországi iskolarendszer minden szintjén szerepel a tantervekben a szexuális felvilágosítás, és csak a szülők választására bízzák, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy gyermekük részt vegyen vagy sem az ilyen tanórákon.

Az ellenzék nevében a lengyel Baloldali Demokratikus Szövetség listájáról EP-képviselővé választott volt kormányfő, Leszek Miller arra hívta fel a figyelmet, hogy a brüsszeli állásfoglalásban nem kormánytervezetként tüntetik fel a bírált javaslatot. "Ha ezt állították volna, egyértelmű valótlanságról lenne szól. Ez egy civil kezdeményezés" - szögezte le, hozzáfűzve: az EP dokumentuma "megelőzés jellegű", jó lenne, ha ezt az állásfoglalást majd a lengyel parlamenti vita során figyelembe vennék.

Egy másik ellenzéki politikus, a korábban kormányzó, jelenleg ellenzéki Polgári Platform volt egészségügyi minisztere, Bartosz Arlukowicz helyeselte, hogy az EP napirendre vette a témát. Úgy értelmezte a civil kezdeményezést, hogy Lengyelországban börtönbüntetésre ítélnének olyan embereket, akik "szexuális oktatásról, fogamzásgátlásról, terhességről, nemi életről beszélnek".

Forrás: MTI 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.