Nők kísértésben

Létrehozás: 11/25/2015 - 21:30
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Nők kísértésben
A „Nők Kísértésben” (Ženy v pokušení, 2010 ) egy cseh film, amely három nő, három generáció nézőpontját mutatja be a szerelemről. Nem túlzás azt állítani, ez az a film, amelyen már az elején is röhögünk, és előfordul, hogy a végén is. Mindez Jiří Vejdělek rendezőnek köszönhető.

A 40 éves Helena (Lenka Vlasáková) úgy tűnik, úrrá lesz házasságának válságán, amikor észreveszi, hogy a férje fiatalabb páciensekkel fekszik le. Ekkor új értelmet nyer a szerelem értelmezése Helena szemében. 20 éves lánya, Laura (Veronika Kubařová) megpróbálja támogatni anyját, úgy, hogy ekkor a saját érzelmi életének buktatóival, és hazugságaival is szembesülnie kell. Egy nap, Helena meglátogatja anyját, Vilmát (Eliška Balzerová ), aki minden szituációt csak az élet iskolájának tart. A tapasztalt nőnek már bevált receptje van: az erkölcstelen férfit erkölcsösre kell cserélni. Az elsőre furcsa megoldásnak tűnő dolog meglepetést okoz Laurának és Helenának, persze csak akkor, amikor már a gyakorlatban is alkalmazzák az ötletet. Vilma megmutatja a lányának, hogy a válás nem a világ vége. Habár ő a legidősebb közülük, megpróbálja élvezni az életét és teljesen szabad értelmezést adni az életnek. Vilma igyekszik támogatni lányát az újrakezdésben, és összehozni őt valamilyen „erkölcsösnek” mondható pasival. A probléma nem más, mint hogy Helena, Laura barátjába lesz szerelmes. És, hogy mi a sztori vége? A film végén kiderül!

Generációs különbségek
Az idősebb generáció a férfiakat arra használja amire kell, és emellett élvezi, és alkalmazza a tipikus női praktikákat, amelyeket a férfiak is elvárnak tőlük. A középkorú generáció 2 dolgot próbál összekapcsolni: képes legyen dolgozó nőként otthon és az ágyban is egyaránt megfelelni. A legfiatalabb generáció pedig megfontolt, tudja, hogy csak saját magától függ, igyekszik domináns lenni a párkapcsolatokban. A fiatalabb nők általában a magabiztos férfiak oldalán kívánják megtalálni a biztonságot úgy, hogy közben távol tartja magát tőle a párkapcsolatban. A filmben Vilma nem tartja magát illúziók között a férfiakat illetően. Helena ezzel szemben bízik valamiféle tudományos megoldásban és olykor nem hisz a saját szemének, vagy meg sem kísérli felfedezni a jelentést a férfiak cselekedeti mögött. Laura még mindig nem tudja, mik azok az illúziók amit a nők kergetnek, de szeretettel adományozza meg a környezetet.

Rendezői vélemény a filmről
„Nagyon szerettem azt a témát, amelyet feldolgoztam, és sokszor újra és újra átgondoltam, mire meglett a végeredmény. Tudom, hogy sokkal figyelmesebbnek, és részletesebbnek kellett volna lennem a szerelem és a szenvedély kapcsolatát illetően.” – válaszolta Jiří Vejdělek arra kérdésre, amikor a filmről faggatták a rendezőt. "Azt mondtam magamnak, hogy érdekes lehet, hogyan látják a férfiak nők döntéseit, cselekedeteit, úgy láttam ezt senki nem kísérli meg megfogalmazni filmes szinten, ezért belevágtam. Honnan vannak a női vélemények? Ez egy hosszú tanulási folyamat, amelyet talán a pubertás idején kezdtem el, és azt hiszem soha nem fog véget érni. A legjobb tanulási lehetőség az ágy, mert ott nagyon nehéz hazudni, még akkor is, ha nőknek ez ott is sikerül. Talán ez az indok amiért rendező lettem, hogy észrevegyem a színészkedést az ágyban.”

Kritikusok már ízekre szedték a filmet, de úgy tűnik szerethető alkotást sikerült létrehozni. Ezt lehet látni a nézők véleményéből. Mindnyájunknak más véleménye van a témáról, de ahhoz, hogy megalkossuk a sajátunkét, előbb érdemes megnézni a filmet!

Tags: 
Kultúra: 

A szerzőről

Aranyi Péter