Októberben 6,4 százalékkal nőtt a csehországi kiskereskedelmi forgalom

Létrehozás: 12/06/2018 - 16:15
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Októberben éves szinten 6,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Szeptemberben ez a mutató 1,5 százalék volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) csütörtökön Prágában.

 

Az idei októberben egy munkanappal több volt mint tavaly, ezért a naptári hatásoktól megtisztított növekedés 5,2 százalék.  Piaci elemzők szerint a csehek már októberben elkezdték a karácsonyi bevásárlásokat, s ez a kiskereskedelemben is megmutatkozik. Általános várakozás, hogy az idei karácsonyi kiadások magasabbak lesznek, mint tavaly. Havi összehasonlításban az októberi kiskereskedelmi forgalom egy százalékkal volt magasabb, mint szeptemberben. 

A legnagyobb mértékben már hagyományosan az internetes üzletek és a csomagküldő szolgáltatások forgalma emelkedett októberben, mégpedig 24,1 százalékkal. Több mint 20 százalékkal emelkedett a számítógépes technika, a háztartási műszaki berendezések és a sporteszközök eladása is. Szintén nőtt a ruházat és a lábbelik értékesítése, míg az élelmiszerek eladása mérsékelten csökkent. 

A statisztikusok véleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom folymatos növkedése következménye a jó gazdasági helyzetnek és a jövedelmek emelkedésének. Miután a cseh lakosság a helyzetet stabilnak ítéli meg, költekezési kedve is megnőtt. Ugyanakkor érezhető az is, hogy a csehek kisebb összegeket fordítanak a takarékosságra, mint korábban. 

Forrás: MTI

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.