Teleki Pálról szóló könyvet mutattak be Lengyelországban

Létrehozás: 06/17/2020 - 18:40
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Bemutatták szerdán a varsói Nemzeti Emlékezet Intézetében (IPN) Ablonczy Balázs történész Teleki Pál egykori magyar miniszterelnökről szóló könyvének lengyel kiadását, amelyet a szerző a politikus pályájának lengyel vonatkozásaival bővített ki.

 

Az IPN által a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével kiadott kötet bemutatóját a koronavírus-járvány miatt közönség részvétele nélkül, interneten közvetítették. Jelen volt az IPN igazgatója, Jaroslaw Szarek, valamint Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet. Ablonczy Balázs Budapestről jelentkezett be.

A könyv fordítója, Szymon Brzezinski történész által moderált beszélgetés résztvevői kiemelték Teleki szerepét az 1920-as lengyel-bolsevik háború alatt Lengyelországnak küldött magyar lőszerszállítmányok megszervezésében. Felidézték, hogy a második világháború 1939. szeptember 1-jei kitörése előtt Teleki elutasította, hogy a Lengyelországot lerohanó német hadsereg szerelvényei áthaladjanak az országon, a szeptember 17-ei szovjet támadást követő lengyel vereség után pedig több tízezer lengyel menekültet fogadott be.

A két világháború közötti magyar elit, köztük Teleki Pál lengyelek iránti rokonszenvét Ablonczy egyebek mellett a 19. századi lengyel és magyar szabadságharcok rokon törekvéseivel magyarázta. Különös hatással lehetett Telekire "Lengyelország feltámadása, az, hogy 1918-ban újjászületett", másrészt az, hogy a "különösen a két háború között nagyon mélyen hívővé vált" Teleki számára vonzó volt a lengyel katolicizmus - mondta a történész.

A magyar államférfi a két világháború közötti időszakban magánutakat tett Lengyelországba - idézte fel Ablonczy, utalva egyrészt Teleki nyaralására a nedeci várban, ahol felesége rokona, Bethlen Ilona fogadta a családját, másrészt a politikus és "tiszteletbeli főcserkész" részvételére az 1935-ös jubileumi nemzeti cserkésztalálkozón a lengyelországi Spalában. A beszélgetésen részt vevő lengyel történészek méltatták, hogy a Teleki-monográfia tömören, egyúttal a maga összetettségében mutatja be nemcsak a volt miniszterelnök személyiségét, hanem Magyarország történelmét is a 20. század első felében.

Teleki Pál lengyelországi emlékezetéhez tartozik, hogy utcát neveztek el róla Varsóban és Krakkóban, és a neve olvasható a varsói Bialoleka negyedben 2012-ben felavatott, a lengyel menekülteket segítő Osváth László emlékművéhez tartozó emléktáblán is. 2001-ben Telekit post mortem a Lengyel Érdemrend Középkeresztje Csillaggal állami kitüntetésben részesítették a lengyel menekülteknek nyújtott segítségének elismeréséül.

Forrás: MTI 

 

Kultúra: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.