A finneknél a szaunában kezdődik a karácsony

Létrehozás: 12/20/2011 - 18:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Anna Eastedent a magyar nézők főként a Burjánzó szerelmek háza című komédiából ismerhetik. Amikor csak teheti aktívan részt vesz az amerikai finn kisebbség életében, továbbá nemzetközi fórumokon szólal fel a nők egyenjogúságáért.

Egy éve nagyinterjúban a Melano Magazinnak elárulta, annyira érdekelte a magyar főváros, hogy modellként még egyszer Budapestre is ellátogatott, ráadásul egy szlovák lánnyal, holott semmi dolguk nem lett volna itt. Ezúttal a hagyományos finn karácsonyról mesél nekünk. Az övéről és a finnországiakról, ahol a szaunában kezdődik minden.

A szenteste egy nagyon különleges nap Finnországban számomra. A délelőtt folyamán beszerezzük a  fenyőnket és feldíszítjük - az amerikaiakkal ellentétben, akik már december elején karácsonyfát állítanak”- mondta a Melano Magazinnak Anna Easteden, a Burjánzó szerelmek című (Szerelmek háza) című film sztárja. Az USÁ-ban élő finn színésznő gyermekkorában még édesapjával ment az erdőbe kiválasztani az a fenyőt, melyet hazavittek feldíszíteni. „Kora este általában beültünk a szaunába, gyakorlatilag ezzel kezdődött minden. Tudom, ez viccesen hangzik, de tényleg, ilyen csak a finneknek jutna eszébe”- jegyezte meg Anna.

Finnországban a karácsonyi menü általában könnyebb, inkább tészta-, és zöldségféléket tartalmazó ételekből áll. Az asztalra ilyenkor általában karalábés ragu (lanttulaatikko), répás ragu (porkkanalaatikko), vagy karéliai tésztarakás kerül. A hagyományos lakoma része továbbá a sonka is, melyet a finnek előző este főznek meg, ennek elkészítése azonban –mérettől függően- akár egész éjszaka is eltarthat. A vacsora után Joulupukki, azaz a Télapó mindenkinek elhozza az ajándékokat.

„Gyermekként nagyon féltem tőle, de nagyon szerettem azokat az ajándékokat, amelyeket hozott. Ebben az évben is Los Angelesben töltöm a Karácsonyt, de hogy őszinte legyek, ez nem egészen olyan, mint az otthoniak.  Azt hiszem, megpróbálok majd valamilyen finn különlegességet elkészíteni, hogy legalább a hazai ízek meglegyenek!”-mondta Anna Easteden.

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.