A finn, aki kitartóan ostromolja Hollywood-ot

Létrehozás: 10/27/2017 - 11:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Ezzel a cikkel szeretnénk kedveskedni kedvenc finn származású színésznőnknek, Anna Eastedennek közelgő születésnapja alkalmából. Felelevenítjük leghíresebb szerepeit és munkásságának legjavát, mert egy ilyen tehetség megérdemli, hogy felköszöntsük!

 

A gyönyörű színésznő november 29-én lesz 41 éves, de egy tízest szemrebbenés nélkül letagadhatna. Szépsége kortalan: a karrierjét modellként kezdő színésznő rendesen belekóstolt az életbe, ugyanis bejárta a világot - Hong Kong, Taiwan, Korea, Szingapúr, Új-Zéland, Szlovákia, Egyesül Államok - és sorolhatnánk.

 

Csipkerózsika amerikai álma

Mindeközben reklámfilmekben is kisebb szerepeket kapott, majd később TV show műsorokban szerepelt, melyek teljesen véletlenszerűen jöttek, viszont egyre biztosabban. Saját bevallása szerint, ekkor jött rá, hogy kifejezetten tetszik neki a színészet, így egyre jobban belemerült. Így vezetett Amerikába az út, ami már gyerekkora óta vágyai közt szerepelt. A hercegnős álom a sikerről és a csodás szerepekről lassan valósággá kezdett válni: első színpadi darabjában Chicagoban például ő volt a címszereplő Csipkerózsika az azonos nevet viselő műben.

 

Amerikában az évek során különböző sorozatszerepeket játszhatott el. A hazai adók több éve folyamatosan ismételt sorozataiban, mint a Két pasi – meg egy kicsi, a Médium és a Dr. Csont kapott epizódszerepeket. Ezen kívül a Jóbarátokból ismert Életünk napjai című – a közhiedelemmel ellentétben valóságos – sorozatban is játszott egy rész erejéig, de Joey-val sajnos nem találkozott.

 

 

Amerikai és finn munkák

Annak ellenére, hogy finn gyökerei előnyt jelenthetnének Finnországban a karrierépítéshez, a színésznő néhány évvel ezelőtt elárulta nekünk, hogy nem szeretné még Hollywood-ot elengedni. Inkább megnézi milyen szerepek várnak még rá. Idő közben ez kicsit megváltozott...

 

Picit visszaugorva, a filmes karrierjére egészen 2005-ig kellett várnia, amikor is az első kisköltségvetésű filmjében szerepelhetett “A három bölcs nő” címűben, ami egy férfi és 3 nő viszontagságos románcát mutatja be. Ezután kisebb- nagyobb sorozatszerepek és rövidfilmek következtek, mint például a Taste of suomi című vígjáték.

 

2009-ben mégis készített egy “hazait”, amikor Finnországba ment a „Burjánzó szerelmek háza” forgatására. Akkor a rendező, Mika Kaurismaki úgy döntött elküldi egy finn gyorstalpalóra, mert azt gondolta, hogy beszéde finnül túlságosan amerikainak hangzik és már semmiképpen sem anyanyelvűnek. A film Amerikában egyébként kifejezetten sikeres lett a Toronto-i filmfesztivál bemutató után, amit talán a tipikus skandináv film művészettől kissé eltérő könnyedebb, vidám stílusának köszönhet. A filmben nyújtott alakításáért, és az eljátszott “Nina” szerepéért jelöléssel is jutalmazta a Method Független Film fesztivál.

 

A szépséges vörös hajú színésznő sokoldalúságát újra bizonyítva elvállalta az Amerikában sikeres “Wipe Out” testvér műsorát Finnországban, amit a FOX csatornán 2013-ban kezdet el vetíteni. A műsor egyébként itthon is időről időre képernyőre kerül a Viasat3 csatornán. A finn kitérő után már egy ideje visszatért az amerikai filmvászonra. Jövőre három projektjére is várhatunk: egy rejtélyes romantikus drámára a “Star Power”-re, egy fordulatos krimire a “Junkie”-ra és a “Rabere” című drámára.

 

És mire marad még idő?

A színészkedés mellett Annának másik szenvedélye is van, szerencsére semmi káros, ugyanis imád jótékonykodni. Ha teheti jótékonysági estéket szervez és ő maga is adományoz amikor lehetőség adódik rá. Belekóstolt az állatvédelembe is és híve az örökbefogadásnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint 4 örökbefogadott cicája. És, ha ez mind nem lenne elég, elindította saját kizárólag állatbarát és természetes összetevőket tartalmazó bőrápoló termékcsaládját a Kaunis-t.

 

Mozgalmas életéről olvasva, az ember óhatatlanul megilletődik, hogyan férhet bele ennyi minden 41 évbe. Mindenesetre csak azt mondhatjuk, még rengeteg hasonló tartalmas és sikeres évet kívánunk a színésznőnek!

 

 

Kultúra: 
Panoráma: 

A szerzőről

Vermes Zita