A lengyel nők élen járnak az anyatejes táplálásban Európában

Létrehozás: 10/21/2019 - 15:44
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az Európai Unióban Lengyelországban a legmagasabb az anyatejes babák száma
A lengyel nők 97%-a szoptat szülés után. Ez a szám jóval magasabb, mint a többi EU-tagállamban, ahol sok anya kezdi viszonylag hamar különböző okok miatt anyatej-helyettesítő tápszerrel táplálni gyermekeit – írja a poland.pl.

 

Dr. Urszula Bernatowicz-Łojko elmondta: az, hogy Lengyelországban ilyen magas a szoptató nők aránya, elsősorban a támogató orvosi hozzáállásnak és a szülői kezdeményezéseknek köszönhető. Egyre több kutatás és tény bizonyítja az anyatejes táplálás jelentőségét a csecsemő számára. Az anyák pedig szívesen blogolnak és terjesztik különböző fórumokon a szoptatás egészségügyi és érzelmi fontosságát. 

Lengyelországban a szoptatást különböző jogszabályok is támogatják. 2012-ben például elfogadtak egy olyan ápolási szabványt, mely az orvosi személyzet számára is előírja a szoptatás maximális támogatását a gyermek életének első pillanatától kezdve. Külön kitér a rendelet a koraszülött babák anyatejes táplálásának fontosságára. Számukra ugyanis még kiemeltebb jelentősége van a fertőzések csökkentésének, amihez az anyatejes táplálás az egyik legjobb háttér. A szabály arra vonatkozóan is tartalmaz irányelveket, hogy azoknál az anyáknál is mielőbb segíteni kell az anyatejtermelés beindítását, akik valamilyen komplikációból kifolyólag nem lehetnek rögtön együtt az újszülött babákkal. 

Lengyelország az anyatej adományozásban is élen jár, számos anyatej bank segíti a szülőket, hogy elkerülhessék a tápszeres táplálást. 

Visegrádiak: 
Színes: 

A szerzőről

Aranyi-Koroknai Martina
A főiskolán szinte biztos voltam benne, hogy újságíró akarok lenni. Méghozzá klasszikus, tényszerű, objektív HÍR újságíró. :) Végül aztán a PR területére sodort az élet, de ha az idő és lehetőség engedi, szívesen írok bárhol, bármiről. bármikor. :)