Növeli hadseregének létszámát Lengyelország

Létrehozás: 02/22/2022 - 23:49
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A lengyel kormány elfogadta a fegyveres erők megerősítéséről és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvénytervezetet. Ezt Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, valamint Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter jelentette be kedden.

A már tavaly októberben bemutatott, a kormány után most a parlament elé kerülő jogszabály-tervezetről Kaczynski elmondta: előkészítői nem sejtették, hogy véglegesítése egybeesik az Ukrajnával szembeni orosz agresszióval. Aláhúzta: Lengyelországnak a mai helyzettel arányos hadsereggel kell rendelkeznie, olyannal, amely képes visszaverni egy esetleges támadást, és megfelelő elrettentő erővel bír. Blaszczak szerint a tervezet szerint rövid időn belül bővítik a hadsereg finanszírozási lehetőségeit, lehetővé téve a létszámnövelést és a korszerűsítést. Az új törvény a fegyveres erők működéséről szóló 14 régebbi, részint még a rendszerváltás előtt elfogadott és később módosított jogszabály helyébe lépne.

A törvény értelmében a tervezettnél gyorsabban, már 2023-tól a GDP 2,3 százalékára, 2026-tól pedig 2,5 százalékára emelnék a védelmi kiadásokat. Létrehoznák a fegyveres erők új támogatási alapját, amely költségvetési pénzek mellett állami és banki kötvényekből, valamint a jegybank nyereségéből származó forrásokból fog állni. A hadsereg létszámnövelése érdekében bővíteni tervezik a tartalékosok továbbképzési lehetőségeit, és bevezetik az önkéntes katonai alapszolgálatot. Ez utóbbi 28 napos tanfolyamból és 11 hónapos kiképzésből fog állni, mely után az önkéntesek eldönthetik, hogy tartalékosok legyenek-e, vagy hivatásos katonaként szolgáljanak tovább.

Ez az önkéntes katonai szolgálat újabb formája lesz a lengyel hadsereg struktúráiban 2016 óta már működő területvédelmi erők (WOT) mellett. Blaszczak korábbi bejelentése szerint a hadsereg a jelenlegi, mintegy 110 ezer főről 250 ezer főre bővül majd, a WOT pedig 50 ezer főt fog számlálni.

Forrás: MTI

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.