Drámai erdőpusztulás zajlott le Lengyelországban

Létrehozás: 08/16/2017 - 18:30
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Lengyelország történetének egyik legsúlyosabb erdőpusztulásával néz szembe, melyet a múlt heti viharok okoztak. Évtizedekbe telhet, mire újra regenerálódni tudnak a megtépázott erdőségek.

 

Péntek éjjel és szombat reggel elképesztő erejű vihar söpört végig Lengyelország nyugati és északi részén. A szélsőséges időjárás hatására a korábban közöltnél lényegesen több, mintegy 45 ezer hektárnyi erdő pusztult el. A kár értéke a lengyel belügyminiszter, Mariusz Błaszczak mai tájékoztatása szerint eléri 30 millió zloty-t. Az érintett erdőkbe tilos belépni, egyes területeket pedig hivatalosan katasztrófa súlytotta övezetnek nyilvánítottak.

Konrad Tomaszewski, a lengyel állami erdészet főigazgatója szerint fennállásuk óta a legsúlyosabb katasztrófával néznek szembe. Véleménye szerint ekkora erdőpusztulásra még európai-viszonylatban sem volt példa. Az erdők rendezése, a kidőlt fák eltávolítása, új fák ültetése feltehetőleg 2019-ig is eltart majd. Az erdőségek teljes regenerálódása ugyanakkor 80-90 évet vehet igénybe. 

A viharok által okozott helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy múlt hét óta mintegy 20 600 alkalommal kellett beavatkoznia a lengyel tűzoltóságnak. A szükséges intézkedések között volt az utakat eltorlaszoló fák eltávolítása is. A megrongálódott épületekkel kapcsolatos munkálatokban 70 ezer tűzoltó vett részt, közülük tizenketten megsérültek. 

A viharok következtében az elmúlt napokban Lengyelországban összesen hat ember meghalt, mintegy ötvenen pedig megsérültek. A halálos áldozatok között vannak egy erdei cserkésztábor résztvevői is, egy 13 és egy 14 éves lány.

 

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.