Gyakori vizelési inger elleni gyógyszer nőknek (x)

Létrehozás: 09/16/2022 - 14:05
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Gyakori vizelési inger ellen hatásosan fellépni akkor lehet, ha tudjuk a kiváltó okot. A gyakori vizelési ingernek lehetnek testi (szervi) és lelki okai is.

Vizelési inger akkor jelentkezik, ha a húgyhólyag megtelt, ekkor idegi közvetítéssel az agy információhoz jut, majd ingerületet továbbít a húgyhólyagnak a vizeletürítésre. A túl gyakori vizelési inger okát orvosi vizsgálatnak kell felderítenie. Előfordulhat, hogy a kezelőorvos gyógyszeres terápiát vagy gyógyhatású készítmények alkalmazását, esetleg folyadékfogyasztási vagy táplálkozási változtatásokat fog javasolni.

Ha gyakori vizelési inger kínozza, mindenképpen az okot kell megtalálni. Nem mindegy, hogy a túl sok folyadékfogyasztás, esetleg hólyaghurut vagy a veseműködés elégtelensége, netán cukorbetegség áll a túlzott vizeletürítés hátterében. Endokrinológiai eltérések is járhatnak túlzott vizelési ingerrel, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a panasz, vagy bizonyos ételek, italok fogyasztása után.

Mindegyik más-más kezelést igényel. Hólyaghurut esetén szükség lehet antibiotikumos kezelésre, szervi elváltozás esetén akár műtétre is. Természetesen a különböző húgyúti panaszokra kapható készítményekkel sokat tehetünk a húgyúti rendszer egészségéért, de van, amikor önmagunkban nem elegendőek és gyógyszeres beavatkozás szükséges.
Gyakori vizelési inger: Mi számít gyakorinak?

A gyakori vizelési inger mindig egy tünet, a hátterét kell megkeresni. Szerencsére ritkán áll szervi elváltozás mögötte. A nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál, és a kor előrehaladtával növekszik az előfordulásuk. Kellemetlen tünet, rontja az életminőséget, alvási gondokat is okoz. A gyakori vizelési inger sokszor jelent hirtelen ránk törő, erőteljes vizelési inger érzést, esetleg fájdalmas, csípős vizeléssel, hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal járó vizeletürítést.

Az emberek szervezete nem egyforma, természetesen a vizeletürítések száma, a vizelési inger gyakorisága is eltérő. Azt lehet mondani, hogy 24 óra alatt körülbelül 6-7 vizelést lehet normálisnak venni, de van, akinél ez csak 4-5 és van, akinél 8-10, mindkettő normálisnak tekinthető, ha semmiyen egyéb panasz nincs.

Vizelési inger gyakoriságának befolyásoló tényezői

  •     mindenki szervezete eltérő, van, aki kevesebbszer, van, aki többször jár pisilni
  •     nem mindegy, mennyi folyadékot fogyasztunk egy nap alatt és az milyen folyadékot jelent (a napi 1,5-2 liter az átlagos ajánlott folyadékfogyasztás, ha ettől többet iszik valaki, ez is  okozhat gyakoribb vizelési ingert. A kávéfogyasztás vagy az alkohol fogyasztás szintén gyakoribb vizelést eredményez, esetleg egyes gyógyteák fogyasztása szintén)
  •     milyen gyógyszereket szedünk? Pl. a vérnyomáscsökkentőknek köztudottan van vizelethajtó hatása
  •     mennyi idősek vagyunk? Idősebb korban gyakoribbak lehetnek a vizelési ingerek
  •     fizikai aktivitás végzése vagy nem végzése


Gyakori vizelési inger elleni gyógyszer nőknek

A gyakori vizelési inger esetén – az okot ismerve- többféle gyógyszer, gyógyhatású készítmény áll rendelkezésre, hogy sikerüljön visszaállítani a rendet, a húgyúti rendszer egészségét.
Csalángyökér, mezei zsúrló és aranyvesszőfű a húgyúti rendszer egészségéért

A húgyutak egészségének generációk óta őrzője a csalán és a mezei zsúrló. A két gyógynövény alkalmazása elsősorban tea fogyasztással terjedt el, de manapság már csalángyökér kivonatú vagy mezei zsúrló kivonatú tablettákat is alkalmazhat a teák helyett. A mezei zsúrló vizelethajtó, a vesebajokra pozitív hatással lehet, természetes módon oldja a vesekövet, vesehomokot. A csalán a prosztata és a vese egészségének működésére hat, a hatóanyagai szerepet játszanak a prosztata normál méretének megőrzésében, a vesék egészségének fenntartásában.

Az aranyvesszőfű tea is segíthet a húgyúti fertőzések leküzdésében, a gyulladás csökkentésében.
Tőzegáfonya, a szupererő fertőzéses gyakori vizelési ingerre

A tőzegáfonya régóta alkalmazott hatóanyag a hölgyek körében a visszatérő húgyúti fertőzések és a velük járó gyakori vizelési ingerek kezelésére. A tőzegáfonya készítmények többféle formában kaphatóak, hozzájárulnak a húgyúti fertőzések megelőzéséhez, de a kialakult tünetek enyhítésében is szerepük van. Gyorsabb gyógyulás, rövidebb vagy elkerülhető antibiotikumos kezelés várható a szedésük mellett. A tőzegáfonya rendszeres alkalmazásával a fertőzéses eredetű gyakori vizelési ingerek esélye jelentősen csökkenhet.
Medveszőlőlevél gyakori vizelési ingerben

A medveszőlőlevél kivonatából készült készítmények is gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, enyhe vízhajtó és antibakteriális hatásuk is ismert. Felfázás vagy más húgyúti fertőzés esetén előszeretettel nyúlnak a medveszőlőlevél hagyományos növényi gyógyszerek után a hölgyek, van, amikor sikerül elkerülni az antibiotikumos terápiát a használatukkal.
Prosztata megnagyobbodás miatti gyakori vizelési inger kezelése

Idősödő férfiaknál nem ritka a jóindulatú prosztata megnagyobbodás. A húgycső szűkülete miatt nehezen indul meg a vizelet, gyakran érez a páciens vizelési ingert, éjjel sem tud tőle pihenni. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése a prosztata méretének és a panaszok, tünetek súlyosságának a függvénye. Enyhébb esetben hatásosak lehetnek a növényi kivonatok, mint például a szabalpálma vagy a tökmag. Többféle patikai készítmény tartalmazza ezeket a hatóanyagokat, melyekkel természetes módon léphet fel a prosztata jóindulatú megnagyobbodása miatt jelentkező gyakori vizelési inger ellen. (Bővebben: Jóindulatú prosztata megnagyobbodás | Urológiai Klinika (semmelweis.hu))

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.