Így szerepelhetnek a Visegrádi Négyek az Európa-bajnokságon

Létrehozás: 06/11/2016 - 19:34
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Visegrádi Együttműködés országai a politika után a labdarúgás területén is sikert értek el: a rendszerváltás óta eddig példátlan módon, mind a négy ország válogatottja kvalifikálta magát egy nemzetközi labdarúgótornára.

 

Az alábbiakban a közép-európai térség nemzeti együtteseinek esélyeit vizsgáljuk meg. Kontinensviadalra 44, nemzetközi megmérettetésre 30 év után jutott ki a magyar válogatott. A Dárdai Pál által lerakott alapokra jól építkezett tovább a korábban Kazahsztánban és Görögországban is megfordult német szakember, Bernd Strock. A selejtező meccseken mindegyik ellenfél többet birtokolta a labdát és többet lőtt kapura, mégis csak két mérkőzésen szenvedett vereséget nemzeti csapatunk.

A Norvégia elleni pótselejtező meccsek pedig a szurkolók által is csak remélt produkciót hoztak: Magyarország kettős győzelemmel került be a franciaországi 24-es döntőbe. A bravúros kijutás után persze felvetődik a kérdés, hogy mit érhet el válogatottunk? A fegyelmezetten védekező és kontrákra berendezkedő taktikánk alkalmazása mindhárom, nálunk jobb és képzettebb csoportellenfelünk ellen reális stratégia, az már más kérdés, hogy tudunk-e szerezni legalább 1-2 pontot. A védekezést a két szakvezető megszervezte, ugyanakkor a támadójáték gyakran akadozik, a három felkészülési meccs során 1 gólt sikerült szerezni, azt is rögzített játékszituációt követően. Az Eb egyik nagy kérdése magyar szempontból az, hogy defenzív játékkal meglehet-e szerezni a harmadik helyet a csoportban…

Történelmet írhatnak
A lengyel válogatott már most történelmi időket idéz, a selejtezőkön nyújtott teljesítményt folytatva a galliai tornán pedig még nagyobb sikereket arathatnak. Ha nem is lehet elvárni a Gregorz Lato és Zbigniew Boniek vezette válogatottak világbajnoki sikereit (két bronzérem 1974-ből és 1982-ből), de a mostani garnitúra is felettébb ütőképes. Adam Nawalka csapatának most is megvannak a nemzetközi klasszisai: az egykori dortmundi hármas; Piszczek, Blaszczykowski és Lewandowski illetve Krychowiak, a Sevilla immáron kétszeres Európa Liga győztes irányítója. E gerincre építve messzire juthatnak barátaink. Aggodalomra még az sem adhat okot, hogy a lengyel nemzeti együttes két legutolsó felkészülési meccsét – hazai pályán - Hollandia és Litvánia ellen nyeretlenül zárta, hiszen a selejtezők során legyőzték Németországot, idegenben remekeltek Skócia és Írország ellen. Az már csak a sorsolás furcsa fintora, hogy a C jelű kvartettben Saint-Denis-ben újra összecsapnak a németekkel. Véleményünk szerint Lengyelország messzire juthat a kontinensviadalon, talán hasonló menetelést mutathatnak be, mint Lato és Boniek időszakában.

Cseh legények a halálcsoportban
Csehország futballhagyományai jelentősek: 1976-ban Antonín Panenka legendás büntetőjével nyerték meg az NSZK elleni finálét, majd húsz évvel később a Nedved és Poborsky vezette alakulat lett Eb ezüstérmes, 2004-ben pedig Portugáliában varázsolták el a világot és szereztek bronzérmet Milan Baros és társai. Most egyetlen mérkőzés megnyerése is már jelentős eredmény lenne, ugyanis a D csoportban a világbajnok Spanyolország, az „állandó” titkos favorit Horvátország és az újra roppant erős Törökország mellé került besorolásra. De nem csupán a riválisok miatt tűnik nehéznek a középdöntőbe jutás. Bár a kapuban ott lesz Petr Cech, a padon pedig az elmúlt idény nagy részét sérülés miatt kihagyó Tomáš Rosický és a nagy munkabírású Jaroslav Plašil, de nem ők a főszereplők. Utóbbiak azért csak a cseresorban kapnak helyett, mert Pavel Vrba szövetségi kapitány a cseh bajnokságban szereplőkre és a kevésbé ismert idegenlégiósokra építi együttesét. Kevés klasszis játékos, sok gólt inkasszál a védelem, hullámzó teljesítmény (Oroszország idegenbeli legyőzése után, utolsó felkészülési meccsén Dél-Korea ellen veresség) lebecsülni ugyanakkor nem lehet a „Kis oroszlánokat”, mert egy holland veréssel kezdték a selejtezősorozatot.

Szlovákia új hősei
Északi szomszédunknál eddig a jégkorong számított sikersportágnak, a labdarúgók nem tudtak példaképekké válni. Ján Kozák legénysége a világbajnok spanyolok zsolnai legyőzésével lépett arra az útra, mely az országos megbecsülést és a franciaországi megmérettetésre való kijutást eredményezte. Pedig a csapat csak két, nemzetközileg magasan jegyzett játékossal – Marek Hamsíkkal és Martin Skrtellel - lép pályára aktuális meccsein. A többi kerettag a cseh, a szlovén, a török vagy épp a magyar pontvadászatban keresi a kenyerét. A cseh válogatotthoz hasonlóan az 1993 óta második nemzetközi tornájára kijutó szlovákoknál is a csapategységnek és a fegyelmezettségnek köszönhetőek az eredmények: 10 meccséből csak hármat nem nyert meg a selejtező sorozatban. Az Eb szereplést ugyanakkor megnehezítheti, hogy – a magyar és a cseh nemzeti tizenegyhez hasonlóan – Hamsíkék sem rúgnak sok gólt, utolsó felkészülési meccsükön is csak 0-0-ra végeztek Észak-Írországgal. Mindazonáltal a csoportellenfelek (a csoportfavorit Angliát leszámítva) nem verhetetlenek, így – a 2010-es világbajnokság után – újra középdöntőbe léphet a szlovák nemzeti csapat.

 

Szerző: Törék Csaba

Szórakozás: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.