Komoly európai befektetés érkezhet Lengyelországba

Létrehozás: 05/22/2017 - 20:16
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az EBRD megvásárolná az egyik legnagyobb lengyel élelmiszer-láncot. Ezzel egy komoly regionális szereplő jöhetne létre.

 

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 25 millió eurós befektetést hajtana végre a lengyel élelmiszer piacon. Az EBRD a lengyel Żabka bolthálózatot vásárolná fel, mely jelenleg Lengyelország hatodik legnagyobb élelmiszerláncának számít. A franchise-hálózatnak jelenleg 4600 üzlete van, melyet 3200 vállalkozó üzemeltet. 

Az EBRD szerint, - melyben az uniós országok mellett hazánk is részvényesnek számít - a tranzakció elősegíthetné az üzletlánc zöldebbé válását, emellett számos fejlesztést tenne lehetővé. A Żabkát 1998-ban alapította Mariusz Świtalski lengyel üzletember Poznanban. Az azóta eltelt idő alatt a bolthálzóat egy naponta több mint kétmillió vásárlót kiszolgáló hálózattá nőtte ki magát. A cég neve annyit tesz, hogy "béka" (ejtsd "zsabka"), ezért is látható logójában egy kedvesen mosolygó kétéltű. 

Az EBRD 1991 óta eddig 8,5 milliárd eurót fektetett be Lengyelországban, mely összesen 380 projektet érintett. Bár a bankot eredetileg a közép-kelet-európai országok piaci liberalizációjának elősegítésére hozták létre, jelenleg öt kontinens 65 országa rendelkezik érdekeltséggel az EBRD-ben. 

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.