Otthoni dekorációk len és pamutvászon anyagból

Létrehozás: 10/29/2020 - 08:55
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A len könnyű és nyugodt eleganciát áraszt magából, amely anyag nem csak nagyon szépséges, hanem rendkívül sokoldalú is, hiszen ma már készíthetünk belőle asztalterítőt, függönyt, párna és ágynemű huzatot,de kárpitozásra és más dekorációk készítésére.

A len „megjelenése” lehet hűvösen elegáns, vagy hagyományos, éppen ezért remekül illeszkedik mind a klasszikus, mind a modern enteriőrbe. A len használata a régebbi korokban csak az igazán gazdagok számára volt elérhető, azonban, amikor a 16. században elterjedt a len termesztése, egyre több ember számára elérhetővé vált.

A len az egyik legrégebbi textília, mégis, még manapság is egyre feltörekvőben van és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek több oka is van. A len egy meglehetősen tartós és strapabíró anyag. A len anyag az egészségünket is óvja, hiszen antiallergén és antibakteriális hatással is rendelkezik, ezek a pozitív tulajdonságok pedig elsősorban az allergiás személyeknek kedveznek. A len egy környezetbarát anyag. A vastagabb, súlyosabb len anyagból sok mindent készíthetünk, többek között párnahuzatot, kistáskát, de kárpitozásra és dekorációs célokra is bátran használhatjuk.

Lenből készült függönyök
A len anyagból készült függöny új megvilágításba helyezheti a nappalinkat. A len anyag nem annyira vastag, hogy ne eressze át a fényt, viszont annyira nem is vékonyak, hogy ne tudjunk a nappaliban kellemes szunyókálni, ha éppen arra támad kedvünk. A len függöny nemes egyszerűsége új színt vihet az otthonunkba. Amikor len anyagot vásárolunk, mindig vegyük figyelembe a gyártó utasításait, hiszen egyes len anyagokból nagyszerű függöny készíthető, míg más len anyagok elsősorban ágyneműhuzat és terítő készítésére alkalmasak.

A len terítő is népszerű
A len anyag kiválóan alkalmas arra, hogy az étkezőbe is új színt varázsoljunk, ha ebből az anyagból készítünk terítőt, asztali futót, amelyet csipkeanyaggal még tovább díszíthetünk. A len anyagból szalvétákat is varrhatunk.

Kétféle faldekoráció len anyagból
Len anyagból két nagyszerű faldekorációt is készíthetünk. Az egyik megoldás, amikor len anyagot a falra erősítünk, de a felhelyezés előtt varrjunk arra vékony, eltérő színű és textúrájú anyagból szegélyt. Ezzel egy egészen más struktúrát és megvilágítást adunk az adott térnek. A másik megoldás, amikor len képeket készítünk, amihez ötleteket hobbi oldalakról meríthetünk.

A len és a kárpitozás
A len anyag kanapék, fotelek és egyéb ülőalkalmatosságok kárpitozására is alkalmas. Mivel nagyon tartós az anyaga, olyan bútorok kárpitozására is használhatjuk, amelyeket gyakran használunk. A nappali bútorait egy pillanat alatt megújíthatjuk, ha lenvásznat használunk, hogy a bútorainkat kicsit megújítsuk, felfrissítsük.

A fürdőszoba is megújulhat
A pamutvászon is egy nagyon kedvelt anyag, hiszen nem csak puha, hanem tartós, könnyen karbantartható és nagyszerű légáteresztő hatással rendelkezik. A pamutvászonból varrhatunk dzsekit, ruhát, de otthonunkban is készíthetünk különféle kiegészítőket. Az egyik ilyen kiegészítő a zuhanyfüggöny. A zuhanyfüggöny, pontosabban a pamutvászon tartóssága és nedvszívó tulajdonsága nem csak kellemes, hanem funkcionális alternatívát is jelent. A len és a pamutvászon anyagot tehát a belső tér felfrissítésére is használhatjuk, hiszen a kissé unalmas, egyhangú tereket nagyszerűen felélénkíti.

Fotó: otabalyuk / Shutterstock.com

 

 

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.