Sorozat készül arról, mi lett volna, ha marad a vasfüggöny

Létrehozás: 01/24/2018 - 07:57
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Különleges sorozatot forgat Lengyelországban a Netflix. Az alkotók elképzelték, mi lett volna, ha Lengyelország az ezredforduló után is szovjet érdekszférában marad.

 

A sorozat főszereplői már megvannak, azonban a tömegjelenetek forgatásához még több castingot tartanak Szilézia történelmi fővárosában, Wrocław-ban. Az egyelőre még cím nélküli szériában olyan lengyel színészek tűnnek fel, mint például Michalina Olszańska, Maciej Musiał, Andrzej Chyra, Zofia Wichłacz, Robert Więckiewicz, illetve Patrycja Wolny.

A hidegháborús thriller forgatása januárban keződött Varsóban. A jelenetek 2002-ben játszódnak 20 évvel azután, hogy a szovjetek leverték a lengyelországi tiltakozásokat és ideiglenes hadiállapotot jelentettek be. A történet szerint egy lengyel diák és egy titkosszolgálati hivatalnok rájön egy kormányzati összeesküvésre, melynek célja kiterjeszteni az autokratikus rezsim hatalmát.

A sorozat rendezője az az Agnieszka Holland, aki még Krzysztof Zanussi és Andrzej Wajda asszisztenseként kezdte pályáját. "Az alternatív történelmi elgondolások mindig lehetőséget teremtenek arra, hogy feltegyük a kérdést, kik vagyunk és mivel nézünk szembe" - jegyezte meg a 69 éves Agnieszka Holland egy YouTube-interjúban. 

A lengyel-holland származású rendezőnő korábban már dolgozott a Netflixnek. Számos epizódot rendezett a Kevin Spacey főszereplésével készülő Kártyvár (House of Cards) című sorozatból. A lengyelek alternatív történetét bemutató nyolcrészes sorozat világpremierjére még idén sor kerülhet. A kezdezményezéssel a Netflix történelmet ír, ugyanis ez lesz az első, Lengyelországban forgatott sorozata. 

A szerzőről

Aranyi Péter