Varsóban épülhet fel Európa negyedik legmagasabb felhőkarcolója

Létrehozás: 01/16/2017 - 18:34
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Három évben belül elkészülhet a lengyel főváros legújabb felhőkarcolója, mely a negyedik legmagasabb lesz Európában.

 

Elkezdődött Varsóban annak a felhőkarcolónak az építése, mely már most különlegesnek tekinthető. A Warsaw Tower, vagyis a Varsó Torony 310 méter magas lesz és ezzel Lengyelország legnagyobb felhőkarcolójává lép elő, emellett Európa negyedik legmagasabb építménye lesz. A kontinens dobogós helyeit jelenleg három, oroszországi felhőkarcoló foglalja el. Ettől függetlenül a lengyeleknek nincs miért szégyenkezniük. Sőt, a Varsó Torony egy kicsivel még a híres londoni Shard felhőkarcolónál is magasabb lesz, hiszen a 2012-ben befejezett építmény 309,6 méter magas. 

A lengyel főváros új büszkesége 140 ezer négyzetméteres alapterülettel fog rendelkezni, melynek döntő részét irodának alakítják ki. A 46. és a 47. emeleten ugyanakkor főként éttermek kapnának helyet. Az épület bizonyos részben pedig nem ott dolgozó emberek részére is rendelkezésre fog állni, ugyanis a földszinten éttermeket, kávézókat, bérelhető üzleteket és egy udvart is kialakítanának. A tervek szerint ugyanakkor 230 méteres magasságban egy nyilvános kilátó is helyet kapna, ahonnan a közel kétmillió lakossal rendelkező metropolisz panorámáját lehetne élvezni. 

A Varsó Torony a központi pályaudvartól nem messze épülhet fel, egy nagyobb beruházás részeként. A felhőkarcoló mellett egy 19, illetve egy 21 emeletes épület is felhúznak, melyek fákkal és növényekkel beültetett teraszokkal fognak rendelkezni. A környezetvédelem azonban nem merül ki ennyiben a projektnél, ugyanis a tervezők célja, hogy Európa negyedik legnagyobb felhőkarcolójával elnyerjék a BREEAM minősítést. Ezt a tanúsítványt azoknak az épületeknek adják, melyeket energiatakarékos rendszerekkel látnak el. Varsó új felhőkarcolója 2020-ra épülhet fel. 

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Aranyi Péter