Annyira hálásak a lengyel EP-képviselők Magyarországnak, hogy belerúgnak egyet

Létrehozás: 09/11/2018 - 14:35
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az Európai Parlament képe
Az EPP egyes lengyel képviselői Magyarország ellen fognak szavazni. Ez csak azért problémás, a második legnagyobb csoportnak a lengyelek számítanak az EPP-ben.

 

A Sargentini-féle magyar különjelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői, akik az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak (EPP) a tagjai. Erről a Rzeczpospolita lengyel napilap szerzett tudomást. 

Janusz Lewandowski volt lengyel uniós biztos, a PO európai parlamenti képviselője azt állította a lapnak, hogy biztosan a 7-es cikk elindítás mellett szavaznak, bár nem lesz pártfegyelem a kérdésben. Ergo, még elfordulhat, hogy lesz olyan lengyel EPP képviselő, aki nem szavazza meg. A politikus azzal érvelt, hogy jogállamiság tekintetében Magyarországon és Lengyelországon hasonlóak a fejlemények. Szerinte képmutatás lenne, ha Magyarországhoz másképp viszonyulnának csak azért, mert a Fidesz az EPP tagja. Sőt arról is panaszkodott szegény férfi, hogy a Fidesz-szel való viszony miatt a szocdemek és a liberálisok folyamatosan támadják az EPP-t. Janusz Lewandowski arra is emlékeztetett, hogy Varsó ügyében korábban az egész EPP Lengyelország ellen szavazott. 

Bizonyára megkoptak az emlékei, mert az EPP tagja, a FIDESZ-KDNP nemmel szavazott a 7-es cikk elindítására. Érdekes módon a Polgári Platform akkor nem volt olyan következetes, mint most mivel a szavazáskor a 22 fős frakcióból csak hatan szavaztak az eljárás elindítása mellett. Maga Lewandowski tartózkodott. Mindennek csak azért van jelentősége, mert a PO és a PSL képviselői a CDU/CSU tagjai után a legnagyobb csoportot alkotják az EPP-ben, ergo lenne valami súlya annak, ha a lengyelek támogatnák Magyarországot. 

Jól látszik tehát, hogy a politikában nem létezik a kölcsönös tisztelet és támogatás fogalma. Mindenki a saját érdekeit nézi és hiába állt ki Magyarország Lengyelország mellett az EPP lengyel képviselői "kénytelenek" lesznek hazánk ellen szavazni.

 

 

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.