Ettől biztosan kiborulnak Vonáék

Létrehozás: 04/05/2012 - 16:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Maticsák Sándort a Finn Fehér Rózsa Érdemrenddel, míg a Jyvaskylai Egyetemen kutató Petteri Laihonent a Finn Oroszlán Érdemrend lovagi fokozatával tüntették ki a két ország kulturális és oktatási kapcsolataiért végzett munkájáért.

A kitüntetéseket Jari Vilén finn nagykövet adta át a Debreceni Egyetemen.  Jyvaskyla Debrecen testvérvárosa, és a két város egyeteme élénk kapcsolatokat ápol egymással. Az együttműködés keretében diák- és tanárcsereprogramok működnek, továbbá közös konferenciákkal, könyvkiadásokkal és lektorcserékkel is ápolják a kapcsolatokat.  A Debreceni Egyetemen szerdán egész napos előadássorozatot tartottak A lappföldi Mikulástól a Nokiáig címmel.    

Maticsák Sándor nyitó előadásában elmondta: Finnországban a magyar, míg Magyarországon a finn nyelv oktatásának kiemelt a szerepe az egyetemeken, sokkal több helyen tanítják egymás nyelveit, mint más "kis nyelveket." Magyarországon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, illetve Szegeden és Debrecenben működik finnugor kutatóhely, Pécsett, Piliscsabán és Szombathelyen pedig alapképzés keretében tanulhatnak finnül a hallgatók.    

A Debreceni Egyetemen 1914 óta tanítanak finn nyelvet, 1952 óta pedig önálló finnugor tanszék is működik. Jelenleg finnugrisztika mesterszakon ötvenen, míg PhD-képzésen hárman tanulnak, de az egyetem 230 diákja vesz részt a tanszék által szervezett finn nyelvi kurzusokon. Jari Vilén nagykövet szerdán a finn-magyar politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokról tartott előadást az egyetemen. Tarja Halonen két cikluson át volt Finnország elnöke, pozícióját március 1-jén vette át Sauli Niinistö.

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.