Lengyel konzult utasítanának ki Norvégiából

Létrehozás: 01/23/2019 - 07:38
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Alaptalannak minősítette az egyik lengyel külügyminiszter-helyettes kedden Norvégiának azt a döntését, hogy kiutasítja Slawomir Kowalski oslói lengyel konzult, aki a norvég gyermekvédelmi hivatalnál a lengyel családok érdekeit képviselte.

 

Szymon Szynkowski vel Sek külügyminiszter-helyettes a Twitteren megerősítette, hogy a norvég külügyminisztérium hétfőn felszólította Varsót Kowalski visszahívására. Egyúttal hozzáfűzte: tárcája "egyértelműen pozitívan" értékeli Kowalski konzulnak a lengyel családok érdekében végzett munkáját. A lengyel válasz ez ügyben "nyugodt, egyben megfelelő is lesz" - írta bejegyzésében.

A norvég külügyi tárca azzal indokolta a kiutasítást, hogy Kowalski néhány konzuli ügyben diplomata szerepével össze nem egyeztethető módon tevékenykedett, és helytelenül viselkedett köztisztviselőkkel szemben. A konzulnak három héten belül kellene elhagynia Norvégiát. Kedden az Európai Unió és az Afrikai Unió országainak külügyminiszteri szintű brüsszeli találkozóján tartózkodó lengyel külügyminiszter, Jacek Czaputowicz közölte: a lengyel kormány jónak értékeli Kowalski munkáját, és azt szeretné, ha megbízatása végéig, vagyis júniusig Oslóban maradna. Megjegyezte: a lengyel hatóságok egyelőre nem kapták meg a norvég külügyminisztérium hivatalos álláspontját. "Ha megkapjuk, a körülményektől függően reagálunk" - szögezte le Czaputowicz.

A lengyel sajtó az utóbbi években többször számolt be olyan esetekről - mintegy 150 ügyről -, amikor a norvég gyermekvédelmi hivatal (Barnevernet) a Norvégiában élő lengyel családoktól vitatható körülmények között vett el gyermekeket. A Barnevernet által alkalmazott módszereket az utóbbi időben nemzetközi fórumokon is bírálták, többek között az Európa Tanács illetékes bizottsága által tavaly májusban elfogadott jelentésben.

Lengyelország tavaly decemberben menedékjogot nyújtott egy norvég állampolgárságú asszonynak, Silje Garmónak és kétéves lányának. A lengyel hatóságok úgy ítélték meg, hogy a Barnevernet megsérti Garmo személyiségi jogait és szabadságát. A nő 2017 tavaszán érkezett Lengyelországba, miután hírét vette, hogy a gyermekvédelmi hivatal el fogja venni tőle a gyermeket. A Barnevernet ezt megelőzően kifogásolta, hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő Garmo képtelen megfelelő módon foglalkozni gyermekével.

Forrás: MTI 

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.