Lengyelország továbbra is Ukrajna NATO-csatlakozásán dolgozik

Létrehozás: 07/28/2020 - 13:06
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Új lengyel-litván-ukrán együttműködési formátum, az úgynevezett "lublini háromszög" létrehozását jelentette be kedden a kelet-lengyelországi Lublinban a három ország külügyminisztere.

 

A rendszeres hivatalos egyeztetéseket magában foglaló új kezdeményezésről Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter beszélt egy közös sajtóértekezleten, miután a litván és az ukrán hivatali kollégájával, Linas Linkeviciusszal és Dmitro Kulebával tárgyalt.

Az új együttműködési mechanizmusoknak köszönhetően Lengyelország, Litvánia és Ukrajna olyan célokat valósíthat meg, mint amilyen a Keleti Partnerség (a kelet-európai ország EU-integrációját támogató formátum) fejlesztése, a koronavírus-világjárvány elleni hatékony harc, Ukrajna európai és transzatlanti törekvéseinek támogatása, valamint Ukrajna együttműködése a Három Tenger Kezdeményezéssel - fejtette ki Czaputowicz, a kelet- és közép-európai uniós tagállamok gazdasági együttműködését célzó formátumra utalva. Az együttműködés a gazdasági témákra is kiterjed majd - tette hozzá.

A koronavírus-járvány kapcsán Czaputowicz elmondta: egyre többen azon az állásponton vannak, hogy az esetleges második járványhullám idején nem lenne jó megoldás a határok újbóli lezárása. "Az egymásrautaltság világában élünk, együtt kell működnünk, remélve, hogy nem kerül sor az ilyen radikális lépésekre, mint amilyen az országainkba való beutazás lehetetlenné tétele" - jelentette ki a lengyel külügyminiszter. Felidézte: a három ország együttműködése már megvalósul a NATO kötelékében 2014-ben létrejött, lublini székhelyű lengyel-litván-ukrán gépesített lövész dandár (LITPOLUKRBRIG) keretében. A dandár parancsnokságát még kedden felkeresi a három miniszter.

Forrás: MTI 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.