Bárki megtekintheti a II. János Pál pápa elleni merényletben használt pisztolyt

Létrehozás: 05/13/2017 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
36 évvel ezelőtt próbálta megölni egy török merénylő II. János Pál pápát. Az elkövetésre használt fegyvert bárki megtekintheti Lengyelországban.

 

Karol Józef Wojtyłát, azaz II. János Pál pápát 1981. május 13-án kísérelte meg meggyilkolni egy török férfi. Mehmet Ali Agca négy lövést adott le a Szent Péter téren az egyházfőre, miután a testőrök leterítették. A pápa túlélte a merényletet sőt, később fel is kereste a merénylőt és megbocsájtott neki. A török férfi megbízóját mai napig homály fedi. Egyesek szerint az akkori Szojvetunió állhatott a gyilkossági kísérlet mögött, ugyanis a lengyel pápa akkor szoros kapcsolatokat ápolt a lengyelországi Szolidaritás mozgalommal. 

Bár II. János Pál 2005-ben elhunyt, személyét mai napig nagy tisztelet övezi a lengyelek körében. Jó példa erre a Krakkó melletti wieliczkai sóbányában kialakított szentély is, melyet minden látogatónak érintenie kell, amikor felkeresi a különleges helyszínt. A szentté avatott pápa többek között olyan bűnökért kért bocsánatot az egyház nevében, mint például a heliocentrikus (Nap-központú) világtérkép megalkotójának, Galileo Galilei  meghurcolásáért, illetve Husz János megégetésért. Ugyancsak ő kért bocsánatot a XVI. században a protestánsokkal szemben elkövetet atrocitásokért is. Felvilágosult gondolkodása mellett ő volt az első pápa, aki látogatást tett egy mecsetben.

Szülőhelyén, Wadowicében múzeum őrzi legfontosabb emlékeit. Itt található többek között az a fegyver is, mellyel Mehmet Ali Agca megpróbálta megölni. A Browning HP 9mm 2014 óta képezi a kiállítás részét az intézményben és az olasz igazságügyi miniszter döntésének köszönhetően még további öt évig a maradhat múzeum birtokában. A fegyver mellett az intézményben annak a római kórházi szobának a másolata is megtalálható, ahol a pápa lábadozott. Ugyancsak itt tekinthető meg a néhai egyházfő testőrének vérfoltos ruhája is.  

 

 

Színes: 
Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.