Főnixmadárként támadt fel a Valdor Szentes

Létrehozás: 01/23/2022 - 00:08
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A III. Kerületi TVE a Valdor Szentest fogadta az országos női vízilabda-bajnokság 10. fordulójában. A találkozó igazi rangadónak ígérkezett, a házigazdadák ugyanis közvetlenül a Szentes mögött voltak a tabellán.

 

Ráadásul míg a hazaiak az előző fordulóban a GYVSE-Uni Győr elleni győzelemmel hangolódhattak a mérkőzésre, addig a Szentes az Eger otthonában vereséget szenvedett. A vendégek ugyanakkor joggal bizakodhattak egy kedvező eredményben, mivel a 2021/22-es szezon első bajnoki meccsén 14-7-re, a magyar kupa csoportküzdelmeiben pedig 13-8-ra győzték le a szentesiek Lukács Dénes vezetőedző csapatát. A két gárdát teltház fogadta a III. Kerületi TVE uszodájában.

A találkozó első labdaelhozása a Szentesé volt Kolarova Tamarának köszönhetően, de ezt követően házigazdák szerezték meg a labdát és így ők vezethettek támadást. A mérkőzés első gólját Koltay Nadin szerezte meg egy szépen kidolgozott akcióból. Ezt követően veszélyesebbé vált a TVE játéka és bár a vendégek részéről Tóth Fruzsina, Dankina Viktoriia, illetve Horváth Zsófi is megkísérelte bevenni a TVE kapuját, ezeket a próbálkozásokat remekül semlegesítette a hazaiak kapusa, Pápai Barbara Klaudia. Az első negyed vége előtt másfél perccel Noa de Vries kiegyenlített (1-1), Kudella Panna azonban meglehetősen gyorsan válaszolt erre (2-1). A sors fintora, hogy a 21 esztendős játékos korábban hét évig volt a Valdor Szentes játékosa. A negyed vége előtt aztán a Kurca-parti város csapata büntetőből szépíthetett volna, de Kolarova Tamara lövését megfogta a házigazdák kapusa.

Egy védhetetlen szentesi bomba

A második negyedet a korábbiaknál még vérmesebben indította a TVE, így a labdaelhozás is a házigazdáké volt. Fél perccel később aztán egy 20 másodperces emberelőnyt kihasználva Kenéz Kincső tovább növelte a TVE előnyét (3-1). Ekkor úgy tűnt, hogy komolyabb előnyre tud szert tenni a budapesti csapat, de Hevesi Anita emberelőnyből szerzett találata (3-2) visszahozta a vendégeket a játékba. A Szentes szombathelyi születésű játékosa, Varga Viktória aztán büntetőből egyenlíteni is tudott (3-3), ám a túloldalon hamar érkezett erre válasz Illés Henrietta Katalin részéről (4-3). A két csapat elképesztő iramban vízilabdázott, ennek köszönhetően a közönség további gólokban gyönyörködhetett. A vendégek kapuját lllés Henrietta Katalinnak és Kenéz Kincsőnek is sikerült még bevennie a negyed vége előtt, a Szentes részéről pedig Mihály-Kádár Ildikó és Tóth Fruzsina talált be, a félidőben tehát még 6-5-re vezetett a TVE. 

A szünet után a Valdor Szentesnél a Füsti Molnár Jankát Aranyi Réka váltotta a kapuban. A harmadik negyedben végre rendeződött a vendégek védelme, amely egyre távolabb és távolabb tudta megállítani a kapujától a hazaiak támadásait. Harcos labdaszerzéseik révén veszélyes kontrákat vezethettek a TVE kapujára, Pápai Barbara Klaudia  sokszor csak bravúros védések árán tudta tartani a hazaiak előnyét. Egy időkérés után aztán kiszakadt a szentesi gólzsák: először Tyukász Anna talált be, majd Noa de Vries szerzett gólt Mihály-Kádár Ildikó bravúros gólpassza után. Három perccel a harmadik negyed vége előtt a Szentes orosz légiósa, Dankina Viktoriia növelhette volna a kéksapkások előnyét büntetőből, ám Pápai Barbara Klaudia hárítani tudta a lövést. Végül Horváth Zsófi szerezte meg a Szentes újabb gólját, így a vendégek 6-8-as összesítéssel fordulhattak rá az utolsó negyedre.

Matajsz Márk és tanítványai a félidőben. A szakember ekkor árulhatta el, hogyan lehetne megfordítani ezt a mérkőzést 

Az utolsó negyedben sem hagyott alább a mérkőzés irama, bár a TVE kissé tanácstalannak tűnt a helyzetek kialakítását illetően. A szentesi védelem a negyed első perceiben továbbra is magabiztosan semlegesítette a támadásokat, Aranyi Réka pedig rendre jól olvasta a hazaiak támadásait, így sikeresen tudta hárítani a TVE góllövési kísérleteit. A Valdor Szentes továbbra sem hagyott fel a helyezetek kialakításaival ám a TVE kapusa egy perc alatt két óriási lövést is hárítani tudott. A lefújás előtt azonban Dankina Viktoriia tovább tudta növelni a Valdor Szentes előnyét (6-9). Ekkor úgy tűnt nem lesz szoros a végeredmény, ám a TVE újabb hullámot indított el, amelynek eredményeképpen Kenéz Kincső centergólból szépíteni tudott (7-9). Bár Dankina Viktoriia ezután ismét betalált (7-10), Illés Henrietta Katalin egy védhetetlen bombával szépíteni tudott (8-10), majd a meccs vége előtt két másodperccel Kenéz Kincső állította be a 9-10-es végeredményt. A három pontot tehát a Valdor Szentes hozhatta el Budapestről, így tovább tudott tapadni riválisára az ZF-Tigra-Egerre a bajnokságban.

Kétségtelen, hogy a III. Kerületi TVE a mérkőzés első két negyedében meglehetősen pontosan, precízen és agilisen játszott, de a mérkőzés a harmadik negyedben teljesen megfordult, mert a Valdor Szentesnek sikerült urrá lennie a kezdeti idegességen és a védelmi hibákon. A vendég csapat ezt követően a hosszú, mélységből érkező passzokkal veszélyes helyzeteket tudott kialakítani a III. Kerületi TVE kapuja előtt. Ha nincsenek a vendéglátok részéről bravúros védések, akkor bizony sokkal nagyobb lett volna a gólkülönbség. A szentesiek számára az eredmény minden bizonnyal többet jelent három pontnál, hiszen a lelkes és sokszor kreatívan játszó csapatnak sikerült lélektani szempontból megfordítani a mérkőzést. Mindent összevetve a nézők egy nagy iramú, fordulatokban gazdag és színvonalas vizilabda mérkőzésnek lehettek szemtanúi.

 A harmadik és negyedik negyed egyértelműen a Szentesé volt. 

Értékes három ponttal gazdagodtunk, dicséret illeti a hazaiakat is a végletekig kiélezett találkozó miatt. Nagy szívvel, de nem jól játszottunk, néha túlságosan pörögtünk. Ideges meccs volt, amiből mi jöttünk ki jobban, de rengeteg elkerülhető gólt kaptunk. Pozitív, hogy a fiatalok megállták a helyüket, Horváth Luca és Zsófi, Tyukász Anna egyaránt. Szimpatikus, hajtós, sok mozgásos vízilabdát játszott a Kerület, megvolt az esélye a győzelemre, de szerencsére ezt meg tudtuk akadályozni. Gratulálok mindkét csapatnak!” – jegyezte meg Matajsz Márk, a Valdor Szentes vezetőedzője.

A Valdor Szentes jövő hét szombaton a GYVSE-Uni Győr vendége lesz a női vízilabda bajnokságban.

 

Szórakozás: 

A szerzőről

Aranyi Péter