Nőtt az euró bevezetésének támogatottsága Lengyelországban

Létrehozás: 01/24/2017 - 17:27
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A lengyel cégek 58 százaléka támogatja, hogy Lengyelország csatlakozzon az eurózónához. Erről a Lengyel Rádió angol nyelvű honlapja számolt be. Hat év után először emelkedett a közös európai valutát bevezetők aránya.

 

A világ hetedig legnagyobb hitelminősítője, a Grant Thornton által végzett felmérés szerint míg 2010-ben a megkérdezettek 85 százaléka az euró bevezetése mellett volt, addig öt évvel később már csak a válaszadók 42 százaléka támogatta a zloty lecserélését.A felmérést a tavalyi év utolsó negyedében végezték. Ennek során főleg közepes és nagyvállalatok vezetőit kérdezték meg Lengyelországban. Az évente elvégzett kutatás történetében 6 éve ez volt az első, amikor nőtt az eurózónához csatlakozni kívánók tábora. 

A lengyel złoty-t 1950-ben vezették be Lengyelországban. A valuta a '80-as években súlyos infláción ment keresztül, amit csak a '90-es évekre sikerült megfékezni. A jelenlegi lengyel kormány addig nem kíván csatlakozni az eurozónához, amíg annak gazdasági gondjai nem oldódnak meg. A csatlakozást tovább nehezítheti, hogy a lengyelek 68 százaléka (nem az üzleti szektor, hanem a teljes népesség) ellenzi az euró bevezetését. 

Beata Szydlo kormánya éppen ezért tavaly megszüntette az euró bevezetésért felelős kormányzati biztosi pozíciót. A złoty persze nem marad teljesen érintetlen, év elején ugyanis megjelenhet az 500-as címletű bankjegy.

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.