Playboy-csillagot visz Lengyelország az Eurovízióra

Létrehozás: 03/21/2017 - 19:36
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Képzett énekesnőt indít Lengyelország az Eurovíziós Dalfesztiválon, aki korábban az amerikai showbizniszben is megmerült egy kicsit.


Tavaly Lengyelország a nyolcadik helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon, ami az utóbbi évek egyik legjobb helyezésének számít lengyel részről. Nem túlzás azt állítani, hogy a lengyelek abban bíznak, idén sikerül valamelyest feljebb lépni a végső szavazásnál. Persze, Lengyelországban egy esetleges győzelemtől sem rettennének meg. A régió legnagyobb országa az utóbbi időben a nagy ívű, drámai dalok mellett teszi le a voksát. Valljuk be, ezekből több tucat bukkan fel évente az Eurovízión, azonban úgy vagyunk ezekkel, mint a gyümölcslevekkel: minél kisebb a valódi tartalom, annál több benne a cukor. 

Lengyelország nemzeti válogatóját (Krajowe Eliminacje) a 30 éves Kasia Moś nyerte meg, a Flashlight című számmal. A táncosként, szövegíróként és énekesként is tevékenykedő hölgy egy olyan szerelmet énekelt meg produkciójában, melyet mindenki ellenez, de mindez nem állhatja a szerelmesek útját. Úgy tűnik, hatásos volt a produkciója, hiszen a döntőben a zsűritől 10, a közönségtől pedig kilenc pontot kapott, így összesen 19 ponttal utasította maga mögé ellenfeleit. Nehéz megítélni ugyanakkor, hogy valóban ez volt-e a legjobb zenemű az idei válogatón, mivel ez a klasszikus "gusztus dolga" kategória, de végighallhatva a döntősöket nyugodtan állíthatjuk: a lehető leghitelesebb produkcióra esett a választás. 

A hitelességgel Kasia nem áll hadilábon, hiszen kora ellenére tapasztalt előadónak számít: már 16 éves kora óta folytat aktív zenei karriert. Először a bytomi Frederic Chopin Zenei Iskolában hallgatott zenei tanulmányokat, majd a Karol Szymanowski Ének Akadémián szerzett diplomát dzsessz és kortárs zene szakon. 2006-ban tizedik helyezett lett a lengyelországi Eurovíziós válogatón, ezt követően azonban beszippantotta a musicalek világa. 2011-ben Los Angelesben találkozott a Pussycat Dolls alapító-producerével, Robin Antinnal, aki később meghívta a The Pussycat Dolls Burlesque Revue showba, mely finoman szólva sem volt jókislányok gyülekezete. A kvázi "tribute" együttes fellépésein olyan híres emberek mellett léphetett színpadra, mint Carmen Electra vagy Kelly Osbourne. 

Az amerikai kalandokat követően visszatért szülőhazájába és elindult a lengyel Must Be the Music tehetségkutató showban, melyen végül harmadik helyezést ért el. 2015. októberében megjelent debütáló albuma, az Inspination, egy évvel később pedig ismét elindult az Eurovíziós Dalfesztivál lengyelországi válogatóján. Tavaly azonban "csak" a hatodik lett a döntőben, ezért joggal hihette azt, hogy számára már nem terem több babér ebben a versenyben. Azonban nem adta fel, hiszen benevezett az idei válogatóra is, amit végül magabiztosan megnyert. Előtte még a lengyel Playboy-nak is levetkőzött, persze az elkészült fotósorozat csak a legnagyobb jóindulattal nevezhető erotikusnak. 

Győzelme után viszont rendkívül megosztó nyilatkozatot tett, hiszen azt mondta egy interjúban, hogy szerzeményét elsősorban az üldözöttek, így az állatok és a hazájukat kényszerűségből elhagyó menekülteknek ajánlja. Ezzel sokak szerint kihúzta a gyufát, mert nyilatkozatával olyan illegális migránsokat biztosított támogatásáról, akik a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából vándorolnak az Európai Unióba, miközben áthaladnak egy sor biztonságos országon. Mindez persze egy ön PR is lehetett, hiszen az Eurovíziós Dalfesztiválon uralkodó politikai nézetek nem szorulnak különösebb bemutatásra. 

Kultúra: 

A szerzőről

Aranyi Péter